Έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις με την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μετά τις αποκαλύψεις για το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας που είχε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» από υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφαιρεθεί η σχετική αρμοδιότητα από το υπουργείο και να μεταφερθεί στους Νηογνώμονες.
Ζήτησε, δε, να γίνει έλεγχος σε όλα τα πλοία που έχουν αντίστοιχες άδειες.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολές για:
- Την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.
- Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
- Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
- Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.
Εν τω μεταξύ, στη διάθεση του λιμενικού σώματος βρίσκονται μέσα και προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου, με απόφαση του υπουργού Αμυνας.
Αναλυτικά σύμφωνα με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»…
Ο Τσίπρας «ξήλωσε» το υπουργείο και κράτησε τον Κουρουμπλή
Με μία ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο εξαφανισμένος εδώ και έξι μέρες πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε λέξη προς λέξη την πολύωρη συνέντευξη Τύπου και τα καθησυχαστικά λόγια τόσο των υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και υφυπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου όσο και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος και όλων των επικεφαλής της διαχείρισης των επιπτώσεων του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Με τις αποφάσεις που αναλογούν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας να παίρνονται από τον πρωθυπουργό, πρακτικά διαλύεται μία από τις βασικές υπηρεσίες του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας, αναθέτοντας μία από τις βασικές αρμοδιότητές του αποκλειστικά σε ιδιώτες, με την κυβέρνηση να περιορίζει την απόδοση ευθυνών μόνο σε ένα δημόσιο τμήμα, στο οποίο είναι πιθανό ότι αναλογούν ευθύνες, αλλά όχι και η αποκλειστικότητά τους.
Με αυτό τον τρόπο αφήνονται ξεκάθαροι υπαινιγμοί από την κυβέρνηση ότι στη συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία είτε ελλοχεύουν ζητήματα διαφθοράς είτε πλημμελείς ανταποκρίσεις καθηκόντων.
Με τέσσερις εντολές Τσίπρα «βγαίνει στη σέντρα» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής:
1. Η πρώτη γρήγορη και ολοκληρωμένη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες, με την πρωθυπουργική απόφαση να ορίζει «την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας».
Δηλαδή πλέον ο τακτικός έλεγχος των πλοίων ανεξαρτήτως κατηγορίας να γίνεται μόνο από ιδιωτικές εταιρίες πιστοποίησης.
Η υπηρεσία αυτή του υπουργείου μέσα στα δεκάδες καθήκοντά της είχε και την τακτική επιθεώρηση πλοίων (μικρά δεξαμενόπλοια, γκαζάδικα που πραγματοποιούσαν εσωτερικούς πλόες, ferryboats, πλοιάρια τοπικού χαρακτήρα, υδροφόρες) τα οποία δεν ήταν υποχρεωμένα από το νόμο να πηγαίνουν σε ιδιώτη νηογνώμονα για τον έλεγχο της κατάστασης του πλοίου τους.
Μετά τον έλεγχο και την υλοποίηση των όποιων παρατηρήσεων, η ίδια υπηρεσία εξέδιδε το απαραίτητο πιστοποιητικό για να μπορεί το πλοίο να ταξιδεύει. Πολλοί βέβαια σχολίασαν στον «Ε.Τ.» ότι απέχει πολύ από θεωρία να γίνει πράξη.
Σύμφωνα με ανθρώπους της ναυτιλιακής αγοράς, τα περισσότερα πλοία που έπαιρναν την πιστοποίηση μετά το δημόσιο έλεγχο ήταν τα πιο γερασμένα και ταλαιπωρημένα ή τα αλιευτικά σκάφη για τα οποία το κόστος είναι σαφώς μικρότερο.
Πλέον το κόστος ανεβαίνει κατά πολύ αν αναλογιστεί κάνεις ότι τα παράβολα για το Δημόσιο κυμαίνονταν από 200 έως 500 ευρώ ενώ τώρα στους ιδιώτες νηογνώμονες το κόστος ανέρχεται στα διπλάσια χρήματα.
Πολλές καταγγελίες έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για την ποιότητα των ελέγχων της υπηρεσίας, ενώ είχε συζητηθεί ξανά η παύση της ελεγκτικής λειτουργίας της, όμως το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.
Η δίμηνη παράταση που λήφθηκε μετά την έκτακτη επιθεώρηση του πλοίου από την αρμόδια υπηρεσία, ναι μεν είναι μια νόμιμη διαδικασία, όμως στην πράξη αποδείχτηκε προβληματική… καθώς, πριν λήξει, το πλοίο είχε ναυαγήσει κάτω από εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, ενώ ήταν αγκυροβολημένο.
Ρίχνοντας λοιπόν την ευθύνη, χωρίς να υπάρχει ακόμα η πραγματογνωμοσύνη, σε μία μόνο υπηρεσία του Κλάδου Επιθεώρησης, ουσιαστικά χάνονται οι ευθύνες που υπάρχουν σε όλη τη διοίκηση του Σώματος όχι μόνο για το «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά για τα δεκάδες άλλα πλοία που πήραν τα πιστοποιητικά τους και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο στην κλειστή θάλασσα του Αιγαίου.
Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού ήρθε λίγη ώρα μετά τη δήλωση του υφυπουργού, Νεκτάριου Σαντορινιού, «εάν υπάρχουν ευθύνες για την επιθεώρηση, αυτές θα ελεγχθούν. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση, οι ευθύνες θα ελεγχθούν», προσπαθώντας για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση να πετάξει μονομερώς το μπαλάκι ευθυνών, μετά φυσικά την πρόκληση ενός σοβαρότατου ναυτικού ατυχήματος.
2. Η δεύτερη πρωθυπουργική εντολή αφορά την «άμεση διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του “Αγία Ζώνη ΙΙ” και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων». Και μπορεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής να έδωσε προχθές αναλυτική συνέντευξη, όμως όλες οι «ναυτιλιακές αποφάσεις» βγήκαν όχι από την ακτή Μιαούλη αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου.
3. Η τρίτη εντολή όμως απαιτεί και αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία. Αν και όλες οι αποφάσεις είναι αρκετά γενικές και χρήζουν επεξεργασίας, για την άμεση ανάκληση των δίμηνων παρατάσεων χρειάζεται νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο να αλλάζει τις ψηφισμένες διατάξεις οι οποίες έδιναν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, επιβεβαιώνοντας το μπάχαλο που επικρατεί εντός κυβέρνησης- υπουργείου Ναυτιλίας για το τι έγινε και τι πρέπει να γίνει ώστε να περιοριστούν οι ευθύνες οπουδήποτε αλλού πλην των πολιτικών αρμοδίων.
4. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όλων ότι τόσο η απουσία γενικού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο έργο της απορρύπανσης όσο και η προσπάθεια αντιμετώπισής του μόνο με τα μέσα του Λιμενικού και των ιδιωτικών εταιριών οδήγησαν στην εξάπλωση των πετρελαιοκηλίδων σε όλο τον Αργοσαρωνικό.
Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή «για τη γιγαντιαία επιχείρηση» ή του Σωκράτη Φάμελλου ότι «δεν θα το χαρακτήριζα καταστροφή. Είναι ένα περιβαλλοντικό ατύχημα σε θαλάσσια περιοχή, το οποίο αντιμετωπίζεται» μάλλον δεν έπεισαν ούτε το ίδιο το Μαξίμου.
Ποιός θα πληρώσει τα 50 εκατ. ευρώ των ζημιών στον Σαρωνικό
Νομικές πηγές αναφέρουν ότι η ασφαλιστική κάλυψη του πλοίου είναι 4 εκατ. ευρώ.
Σε τουλάχιστον 40-50 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι -σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις- το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν για την καταστροφή μεγάλου τμήματος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών που έχουν χειρισθεί παρόμοιες περιπτώσεις και γνωρίζουν ποσά που επιδικάζονται σε τέτοιου είδους ρυπάνσεις.
Οι ίδιοι νομικοί υπενθύμιζαν ότι «το ποσό που δόθηκε ως απαζημίωση από ελληνική ασφαλιστική εταιρεία για την ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του ανεφοδιαστικού πλοίου «Αλφα1» τον Μάρτιο του 2012 ήταν την τάξης των 16 εκατ. ευρώ και είχε οδηγήσει μάλιστα στο... κλείσιμο της εν λόγω εταιρείας που ανέλαβε την αποπληρωμή.
Ομως τώρα η καταστροφή που έχει προκληθεί στον Σαρωνικό είναι πολλαπλάσια.
Το 2012 είχαν πληγεί ιχθυοκαλλιέργειες, μικρές τοπικές επιχειρήσεις κλπ, ενώ υπήρχε βεβαια και αποπληρωμή για την κινητοποίηση των συνεργείων καθαρισμού.
Τωρα οι πληγέντες είναι δεκάδες και απαιτήσεις μπορεί να κατατεθούν από τους υπευθύνους πλαζ, κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παραλιακών ξενοδοχείων, ψαράδων κλπ».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ύψος της ασφαλιστικής κάλυψης του πλοίου που προκάλεσε την τωρινή καταστροφή είναι της τάξης μόνο των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν από ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο.
Βίντεο: Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ»
Tο πλοίο έχει γύρει στο πλάι σε γωνία 90 μοιρών και έχει κάτσει στο βυθό σε βάθος 30 μέτρων - Σε εξέλιξη η διαδικασία απάντλησης του φορτίου του.
Εντυπωσιακά εναέρια πλάνα πάνω από το σημείο της βύθισης του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ εξασφάλισε το arxipelagos.com.
Στο βίντεο αλλά και τις σχετικές φωτογραφίες του Κώστα Παπαδόπουλου διακρίνεται καθαρά μέρος του βυθισμένου πλοίου το οποίο προκάλεσε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.
Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε για άγνωστο λόγο την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό Κόλπο, προκαλώντας τεράστια πετρελαιοκηλίδα από διαρροή μαζούτ.
Μετά τη Σαλαμίνα που δέχτηκε το πρώτο κύμα του πετρελαίου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίο, «μαύρισε» η Πειραϊκή και εν συνεχεία η παραλία σε Άγιο Κοσμά και Καλαμάκι, ενώ η ρύπανση έφτασε μέχρι την παραλία της Γλυφάδας.
Με το εντυπωσιακό βίντεο καταγράφονται επίσης ο γερανός και οι τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων που έχουν τοποθετηθεί πάνω από το ναυάγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε το δύσκολο έργο της απάντλησης των πετρελαιοειδών από το πλοίο.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης Μιχάλης Σπανόπουλος επεσήμανε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη.
Όπως τόνισε, «το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει καθίσει σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας».
Συγκλονιστικό βίντεο από «drone»: Η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού
Από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα, η θαλάσσια ρύπανση έχει επεκταθεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο, με το μαζούτ να έχει σχεδόν βγει στην στεριά - Τα ειδικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της απορρύπανσης.
Την οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ένα βίντεο που τραβήχτηκε από «drone», καταγράφοντας εικόνες πάνω από την Πειραϊκή, το Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο και άλλες περιοχές.
Οι εικόνες που καταγράφει το «drone» αποκαλύπτουν το μέγεθος και την έκταση της ρύπανσης στις ακτές του Πειραιά, κυρίως, μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό.
Όπως φαίνεται, η θαλάσσια ρύπανση έχει επεκταθεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο, με το μαζούτ να έχει σχεδόν βγει στην στεριά, ενώ τα ειδικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο της απορρύπανσης.
Σε διάφορα σημεία, σε όλες τις περιοχές από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα, για περιορισμό της ρύπανσης.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, στις εργασίες καθαρισμού των παραλιών δεν μετέχουν μόνο οι άνθρωποι των τριών εταιρειών που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της απορρύπανσης, αλλά και εθελοντές, που προσπαθούν να καθαρίσουν τα βράχια και την άμμο από το πυκνό μαζούτ.
Το μαζούτ έφτασε μέχρι την παραλία της Σαρωνίδας!
Ανάστατοι οι κάτοικοι της περιοχής, την ώρα που ο δήμαρχος Σαρωνικού υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Την ώρα που οι εργασίες της απορρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό συνεχίζονται στο παραλιακό μέτωπο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής εντείνεται.
Και αυτό, καθώς κομμάτια από μαζούτ έφτασαν μέχρι και στην κεντρική παραλία της Σαρωνίδας, που είναι, μέχρι στιγμής, το πιο μακρινό σημείο, στο οποίο έχουν φτάσει οι επιπτώσεις της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, μιλώντας στην ιστοσελίδα notioanatolika.gr, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, υποστηρίζει ότι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν στο θαλάσσιο περιβάλλον τα συσσωματώματα που εκβράζονται τις τελευταίες ώρες σε παραλίες και του Δήμου Σαρωνικού, όπως στη Σαρωνίδα και στο Μαύρο Λιθάρι.
Ο ίδιος προσθέτει ότι ενημερώθηκε και από το Λιμενικό, στελέχη του οποίου πέταξαν πάνω από όλες τις ακτές της ανατολικής Αττικής, ότι δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα που να κινείται προς αυτές.
Από την άλλη πλευρά, καθησύχασε τους πολίτες, οι οποίοι είδαν τις μικρές μαύρες πετρούλες εκεί που σκάει το κύμα και εύλογα ανησύχησαν. Πρόκειται για απομεινάρια πετρελαιοειδών που έχουν τη μορφή χαλικιών και είναι μαύρα. «Αυτά μεταφέρθηκαν στις ακτές μας από τους ανέμους και θα δούμε πολλά τέτοια και τις επόμενες ημέρες, όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα, όπως μου επεσήμαναν ειδικοί επιστήμονες» ανέφερε ο κ. Σωφρόνης.
Πάντως, ο δήμαρχος Σαρωνικού διαβεβαίωσε ότι συνεργεία του δήμου περιπολούν διαρκώς στις ακτές και συλλέγουν αυτά τα συσσωματώματα, ενώ παρατηρούν τη θάλασσα και για οτιδήποτε ασυνήθιστο.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δημοσιεύθηκαν από τον χρήστη «DoraKonstanto» στο Facebook, στη δημόσια ομάδα «Forum στον Δήμο Σαρωνικού»:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου